Sunday 31 August 2014

Кой е по- по- най-

Преди няколко месеца Twitter ми беше избухнал с историята на Моника Джоунс - студентка по Социални дейности в Университета на Аризона, активист за транс права и права на проституиращите и "a trans woman of colour". Моника е била спирана от полицията или арестувана в подозрения за проституция, в общи линии само заради профилирането на черните транс жени. Точно това определение "trans woman of colour" ме замисли и накара да пиша този пост. Замислих се, че аз дори и да "трябва" да се определя като гей, не трябва да определям расата, половата идентичност и пола си. Т.е. "бял", "cis" (cis е, най-накратко казано, обратното на транс - когато се идентифицираш с пола, с който си роден) и "мъж" някакси се подразбират. Замислих се и за "привилегията" - отново покрай туитове и блогове - че макар и гей аз, като бял цис мъж, съм много по-привилегирован от ... на практика мнозинството хора в света (жени, не-бели хора и транс хора). "Привилегията" се изразява в отношението на обществото (като цяло, колкото и абстрактно да звучи това) към теб, и задоволяването на базисните нужди от подслон, работа, връзки с хора, принадлежност към групи и т.н.

Разбира се, като цяло можем да приемем, че белият хетеросексуален (цис) мъж християнин е най-привилегированият екземпляр на света. С условието, че цветът и религията са локализирани, т.е. в арабската, китайската, индийската и т.н. култури се има предвид доминантните религия и цвят на кожата. Та се зачудих, по един малко детински начин, ако премахнем религията, кой е по- по- най-привилегирован и кой е по- по- най-ощетен/дискриминиран? Или какво стои в "хранителната верига" между дъното (черна транс жена) и върха (бял хетеро цис мъж)? 

От дуалистична гледан точка нещата са ясни - мъж надцаква жена, бял надцаква черен, цис надцаква транс и хетеро надцаква хомо. Но какво става когато са смесени? 

Та с условието, че въпросите са глупави и безмислени, че цис се подразбира, а цветът на кожата е условен, как се степенува привилегията? 

- Бяла хетеро жена по-добре ли е от черен (гей или хетеро) мъж? - според мен не - пол бие цвят
- Бяла хетеро жена по-добре ли е от (бял или черен) гей мъж?  - може би в Източна Европа да, но в Западна и САЩ - хм, може би не - мъж идва преди жена
- Бял транс мъж по-добре ли е от черна лесбийка? - според мен не - цис бие бял

и така нататък... 

Затова следващия път когато се почувстваме дискриминирани, можем да си спомним, че ние белите цис мъже, дори и гей, пак сме доста нагоре в хранителната верига. За разлика от нас, някои хора не могат да скрият чертите си и наистина имат ограничен достъп до ресурси и възможности, биват профилирани и тормозени от полицията, гонени от общностите и домовете си и т.н. 

И когато се борим за равни права трябва да чуем и по-непривилегированите от нас. 

No comments:

Post a Comment